به علت اقامت در آمریکا، مطب دکتر نجفیان در تهران تعطیل است.

بیماری Zika زنگ خطر جدید

معمای ویروس مولد ایدز

ویروس مولد ایدز که امروزه به نام HIV معروف است و یکی از بدترین بیماری های همه گیر در دنیا محسوب می شود در سال 1983 یعنی 2 سال بعد از شناسایی بیماری ایدز مورد تشخیص و شناسایی قرار گرفت که این فاصله 2 ساله مدت بسیار کوتاهی است زیرا عامل مولد بعضی بیماری ها صدها سال بعد از تشخیص خود بیماری مشخص گردیده است و عده زیادی از بیماری ها هنوز عامل مولدشان معلوم نیست و در اصطلاح آنها را بیماری های Idiopathic یعنی با علت نامشخص می نامند.

این ویروس سلولهای سی دی چهار را مورد حمله قرار می دهد نکته جالب آنکه این ویروس تقریبا" بطور همزمان توسط فرانسوی ها و آمریکایی ها کشف و گزارش گردید. فرانسوی ها این ویروس زا چون سبب بزرگ شدن غدد لنفاوی می شود به اسم LAV که مخفف Lymphadenopathy Associated Virus است، نامیدند و آمریکایی ها آن را HTLV3 نام گذاری کردند که مخفف Human Immunodeficiency Virus است و اما راجع به منشاء این ویروس که از چه زمانی و در کجا پیدا شده است اطلاع قطعی در دست نیست. اجمالا" به نظر می رسد این ویروس ابتدا در افریقا در نزد میمون ها بصورت غیربیماری زا وجود داشته است(STLV)، سپس از میمون به انسان منتقل شده که باز هم شکل بی آزار داشته و به نام HTLV4 معروف است. در مراحل بعدی HTLV4 پس از تکامل بصورت بیماری زا در آمده و بیماری AIDS افریقایی را سبب شده است. این شکل بیماری زا به نام HIV2 معروف است و باعث AIDS آندمیک در افریقا شده است. در سال 1970 HIV2 پس از تبدیل HIV1=HTLV3 از طریق HAITI وارد امریکا شده و در عرض مدت کوتاهی از امریکا به تمام دنیا وارد و پخش گردید.

چگونه به ایدز مبتلا می شویم؟

به هر طریق که در معرض تماس با این ویروس قرار گیریم ممکن است ویروس وارد بدن ما شده ما را آلوده نماید. متاسفانه بین زمان ورود ویروس به بدن تا پیدایش علائم ایدز فاصله بسیار طولانی چندین ساله وجود دارد و این خود سبب گمراهی مبتلایان گشته به غلط خود را سالم تصور می نمایند در حالی که ویروس در بدن آنها مراحل تکامل و تکثیر خود را می گذراند و در همین دوران بی سرو صدا و خاموش شخص می تواند عده زیادی را مبتلا نماید. محیط های آلوده به این ویروس عبارتند از خون، مایع اسپرم و مایع شهوت که قبل از انزال از مجرای مرد خارج می شود، ترشحات دستگاه تناسلی زن و شیر زن مبتلا همچنین مخاط ها مانند رکتوم واژن، مجاری تناسلی مرد و مقادیر کمتر دهان آلودگی به این ویروس می باشند.

محل ورود ویروس به بدن هم همین محیط ها هستند یعنی ویروس از راه دستگاه تناسلی زن، مرد، مقعد، دهان و خون وارد بدن شخص سالم می گردد. علاوه بر اینها پوست اگر خراش داشته باشد ویروس می تواند بداخل آن نفوذ نماید ولی از پوست سالم ویروس نمی تواند وارد بدن شود. ویروس HIV دو نوع است: HIV1 و HIV2، HIV1 از اهمیت بیشتری برخوردار است و اکثریت بیماران مبتلا به این نوع ویروس می باشند غیر از افریقا که بیماران آن ناحیه عده ای به نوع 1 و عده ای به نوع 2 و عده ای به هر دو نوع مبتلا می شوند. نوع 2 بیماری زایی کمتری دارد ولی متاسفانه امروزه نه تنها در افریق بلکه در سایر نقاط هم آلودگی به هر 2 نوع ویروس موجود است و بیماران را باید از بابت هر 2 نوع ویروس کنترل و آزمایش کرد.

متذکر شدیم که AIDS فاز نهایی و پیشرفته عفونت یا HIV است که سال ها پس از ابتلا ظاهر می شود لذا تعداد مبتلایان به ایدز همیشه خیلی کمتر از تعداد مبتلایان به HIV است. به عبارت دیگر عفونت یا HIV دارای سه مرحله می باشد. مرحله بدون علامت یا A و مرحله کم علامت یا B و مرحله پیشرفته یا علایم اختصاصی یا C و هر یک از این سه مرحله بر حسب تعداد گلبولهای سفید T4 به سه درجه تقسیم می شوند: C1,C2,C3,B1,B2,B3,A1,A2,A3

علائم بیماری ایدز

ابتلا به ویروس HIV معمولا" در محله مقدماتی بدون علامت می گذرد و یا علائم خفیفی دارد که به حساب سرماخوردگی ، گلو درد یا بیماریهای پوستی گذرا از آن می گذریم. این اشتباه بسیار رایج اما متاسفانه بسیار خطرناک است زیرا بیمار غافل از وضع خطیر و سرنوشت شوم خود در جامعه می چرخد و باعث ابتلای عده ای بیگناه می شود. به عبارت دیگر مهم ترین علامت بیماری ایدز در اوایل گرفتاری و تا چند سال بعد بی علامتی و یا کم علامتی است در نتیجه پزشک و بیمار هر دو را گول می زند و این فریب سبب پیشرفت ویروس در بدن بیمار و پخش بیماری در اجتماع می گردد مگر آنکه مردم و پزشک نسبت به این بیماری حاضرالذهن باشند و با توجه به ریسک فاکتورها و علائم جزئی و غیر اختصاصی بیماری را در مرحله اول تشخیص داده و باعث توقف آن در بدن شخص و مصون ماندن معاشرین وی گردند.

ورود ویروس به بدن ممکن است در عده ای از افراد با علائم شبیه منونوکلئوز عفونی که مجموعه ای است از بثورات پوستی سرخکی شکل یا مخملکی شکل همراه با تورم لوزه ها و تب بزرگی غدد لنفاوی گاهی علائم گوارشی و کبدی و بزرگی طحال و کبد هم داریم. در این مرحله با سرخک و مخملک و عفونت های ویروسی دیگر مانند EBV و CMV و توکسوپلاسما و هپاتیت و سیفلیس درجه دو و تب خال و... اشتباه می شود. بثورات جلدی ابتدا گردن و بالای قفسه صدری را گرفته و به ترتیب نزولی صورت، بازوها، سر، ران و کف دست را مبتلا می کند. در عده ای هم بیماری به صورت کهیر و یا ضایعات تاولی یا وزیکولی و یا پوستولی ظاهر می شود. پوسته ریزی کف دست و پا هم در این بیماران شایع است.

لوزه ها قرمز و متورم و پوشیده از غشاء فیبرین و زخم های شبیه آفت در هر نقطه دهان ممکن است موجود باشد. گاهی زخم های شبیه آفت روی اندام تناسلی و یا پوست بیضه و یا نواحی تناسلی زن و گاهی در ناحیه مقعد یا داخل مجرای مقعدی ایجاد می گردد. و گاهی بیماری در دهان به شکل ضایعات قارچی کاندیدا تظاهار می کند شکل دیگر شروع این بیماری ممکن است بصورت مننژیت یا انسفالیت ویروسی قابل برگشت باشد.

علائم بیماری در مراحل پیشرفته

در مراحل پیشرفته علائم پوستی فراوانی داریم که مهم ترین آنها عبارتند از: سارکوم کاپوزی، وجود لکه های سفید در حاشیه طرفی زبان (OHL) ، با سیلاری آنژیوماتوس، مولوسکوم کنتاژیوم های درشت و آتی پیک، جوشهای آکنه شکل خارش دار موسوم به فلیکولیت ائوزینوفیلیک، پورپوراهای جلدی و انواع بیماریهای پوستی و عفونی مقاوم و آتیپیک مانند اکزمای سبورئیک ، پسوریازیس مقاوم، تب خال های مقاوم و راجعه و زنای شدید، سل سفیلیس و ضاعات قارچی پوستی و سیستمی اتیپیک و برفک های مقاوم و منتشر و عفونت ریوی با P.carniei ، خارش و کهیر، و ریزش مو، زگیل های مقاوم و افزایش حساسیت به مواد داروئی.

گرچه درمانی برای این بیماری مهلک در حال حاضر نداریم تشخیص، زودرس و تجویز داروهای ضد ویروس تا حدی از پیشرفت بیماری و انتقال آن به دیگران جلوگیری می نماید. اما خوشبختانه پیشگیری از این بیماری بسیار آسان و در رعایت بهداشت و پرهیز از بی بندو باری جنسی خلاصه می گردد. علائم آزمایشگاهی الیزا که از حساسیت زیاد برخوردار است و اگر دو بار مثبت شد برای تائید از تست وسترن بلات که به شدت اختصاصیست استفاده می نماییم.

انتقال از راه خون

تزریق خون آلوده در هنگام تصادفات و اعمال جراحی و تزریق فرآورده های انعقاد که در مورد بسیاری از بیماران مصرف می شود سبب ابتلا عده ای شده است ولی از سال 1985 دیگر مراکز انتقال خون، خون را از این بابت آزمایش کرده و تزریق خون آلوده تقریبا" حذف گردیده است. در ایران هم عده ای از بیماران هموفیلی متاسفانه از این طریق آلوده گشته اند. افرادی که تازه آلوده شده اند و سرم خونشان منفی است در موارد مشکوک بهتر است خود ویروس را در خون جستجو کرد تا اگر ویروس در خون آنها موجود است کشف و خونشان به مصرف دیگران نرسد.

انتقال از راه سوزن و سرنگ

سوزن و سرنگی که با بدن شخص آلوده تماس پیدا کرده باشد از طریق خون آلوده شده و استفاده از این سوزن و سرنگ سبب انتقال ویروس به شخص و یا اشخاص دیگر می شود. استفاده ا زسوزن و سرنگ مشترک در نزد معتادان امری شایع و یکی از راه های انتقال بیماری است. جالب آن است که معتادان سوزن و سرنگ مصرف شده را دوباره بسته بندی کرده و به فروش می رسانند. پس سوزن و سرنگ را حتما" باید از داروخانه تهیه کرد و هرگز از فروشندگان متفرقه و خیابانی نباید ابتیاع نمایید. همچنین وسایل مشترک معتادان مانند پنبه و فیلتر سیگار و ظروفی که برای تهیه و نگهداری مواد مخدر مصرف می کنند ممکن است آلوده باشد. انتقال از راه سوزن تاتو ( خالکوبی) و آلوده بودن قطره چکان و ظرف محتوی رنگ راه دیگر ابتلا به این بیماری است و متاسفانه امروزه خالکوبی آرایشی مانند خالکوبی ابرو و خط چشم و لب امری متداول ولی خطر ساز است. انتقال ویروس از راه سوراخ کردن گوش راه دیگری برای ابتلا به این بیماری است که ممکن است مردم به آن توجه نداشته باشند. سرانجام پزشکان و دندانپزشکان ممکن است در موقع تزریق و یا جراحی شخص آلوده به ظاهر سالم، سوزن وارد دستشان شده و یا دستکش آنها توسط چاقو و قیچی سوراخ شده و از راه خراش ایجاد شده مبتلا به بیماری شوند. بطور معکوس وسایل آلوده ممکن است سبب سرایت بیماری به سایر مراجعه کنندگان شود.

انتقال از راه جنسی

A – انتقال از راه مقعد
هنگام نزدیکی از راه مقعد خطر سرایت ویروس برای هر 2 طرف خیلی بیشتر است که یکی از علت های آن اصطکاک و فشار مکانیکی بیشتر است. البته همیشه خطر برای شخص مفعول بیشتر می باشد زیرا هم اسپرم آلوده وارد بدن او می شود و هم دچار التهاب و خراشیدگی مخاطی می گردد. ابتلا به هر یک از بیمارهای آمیزشی دیگر توسط یکی از طرفین چه آن بیماری دوم از نوع زخمی باشد مانند شانکر نرم و سفلیس و هرپس و چه از نوع غیر زخمی باشد مانند زگیل سبب افزایش واگیری در حد 5-4 برابر عادی می گردد.

B- انتقال از را آمیزش طبیعی
امروزه بیشترین را ه آلودگی در اکثر نقاط دنیا راه اعمال جنسی طبیعی یعنی راه واژینال است. به عبارت دیگر ارتباط جنسی طبیعی زن و مرد بیشترین وسیله انتقال بیماری است بجر در آمریکا که تماس جنسی مرد با مرد و از راه تزریق در معتادان در صدر قرار دارد. مایع اسپرم و مایع شهوت مرد آلوده محتوی تعداد زیادی ویروس است که به راحتی توسط مخاط واژن زن جذب می گردد بخصوص اگر مخاط تناسلی زن ملتهب باشد یا بیماری آمیزشی دیگری هم داشته باشد. این اتصال وعبور ویروس خیلی سریعتر و آسان تر و فراوان تر صورت می گیرد.

برعکس اگر مخاط تناسلی زن آلوده باشد ویروس از طریق نوک مجرای مرد وارد مجرای تناسلی مرد شده او را آلوده می کند. استعمال Condom خطر سرایت از مرد به زن و بالعکس را تا حد زیادی کاهش می دهد ولی کاملا" منتفی نمی سازد زیرا همواره قسمتی از آلت خارج از Condom و برهنه می ماند ضمن آنکه ممکن است Condom پاره شده و یا به تدریج پایین و پایین تر آمده و مایع اسپرم از آن بیرون بریزد با وجود این استعمال Condom در موارد مشکوک الزامی است و کاربرد این روش سطح آلودگی را در کشور تایلند که بشدت آلوده بود دچار کاهش قابل توجهی کرده است. استعمال Condom در کشور تایلند به غیر از مورد زن و شوهرها اجباری اعلام شده است. در موارد استثنایی که یکی از زن و یا مرد به Condom که از جنس لاتکس است حساسیت داشته باشد می توان از Condom مخصوص از جنس پلاستیک یا Polyurethan استفاده کرد.

C- انتقال از راه دهان
در تماس جنسی از راه دهان هر گاه یک از دو طرف مبتلا باشد باز خطر سرایت برای طرف دیگر وجود دارد. هنگام ورود اسپرم به دهان و حلق که حامل تعداد زیادی ویروس است خطر سرایت وجود دارد و برعکس تماس دهان با ترشحات واژینال آلوده، منشاء سرایت است بخصوص اگر این ترشحات خون آلود هم باشد. بوسیدن لب و دهان و به اصطلاح بوسه مرطوب در صورتی که یکی از طرفین بیمار باشد خالی از خطر نیست. هر چه مدت تماس طولانی تر باشد و یا اگر مکیدن و گاز گرفتن در کار باشد خطر سرایت بیشتر می شود.
هر گاه یکی از دو طرف بیماری آمیزشی دیگری هم داشته باشد به علت التهاب مجاری، ویروس بیشتری پخش و یا جذب می کند و همجنین کم شدن ایمنی موضعی بواسطه عفونت خطر سرایت را افزایش می دهد.

انتقال از مادر به جنین

انتقال از مادر به جنین در داخل رحم و یا هنگام تولد و یا هنگام شیر دادن هر سه اتفاق می افتد.

انتقال از راه پیوند اعضاء

امروزه که پیوند مغز استخوان، قلب، کلیه، ریه، کبد و ... رو به افزایش است تمام اعضای پیوندی بایستی از بابت ویروس ایدز امتحان شوند زیرا انتقال ایدز از طریق اعضای پیوندی قبل از روشن شدن بیماری ایدز بارها اتفاق افتاده است که بعدها علت آن را متوجه شده اند.

انتقال از راه شغل

پزشکان ، پرستاران، دندانپزشکان و آرایشگران ممکن است از بیماران مبتلا بیماری را بگیرند و بالعکس ممکن است بیماری را به مراجعان خود منتقل نمایند کما اینکه در آمریکا یک دندانپزشک مبتلا شش نفر از بیماران خود را آلوده کرده است.

انتقال از راه گزش حشرات

با وجود آنکه گزش حشرات به طور منطقی می تواند در انتقال بیماری موثر باشد ولی هرگز تاکنون در عمل اثبات نشده است. حتی در مناطقی که بیماری ایدز به صورت اپیدمی و پشه هم فراوان است این راه عملا" کارایی ندارد زیرا ثابت شده وقتی پشه یا حشره خون شخص دیگری را می مکد خون انسان قبلی را به داخل شخص جدید تزریق نمی کند و تنها کمی از بزاق خود را تزریق می کند که اثر نرم کننده دارد ولی اثر آلوده کننده ندارد.البته بعضی بیماریهای مانند تب زرد، مالاریا و سالک از طریق بزاق پشه منتقل می شود ولی در مورد HIV این کار صورت نمی گیرد زیرا طول عمر ویروس ایدز در بدن پشه و حشرات طولانی نیست و زود از بین رفته و می میرد که این برخلاف بیماری های واگیر ازراه پشه و حشرات است و همچنین ویروس HIV در بدن پشه تکثیر نمی شود پس اگر پشه بیمار مبتلا به HIV را بگزد در عمل آلوده نمی شود تا آن را به شخص دیگر انتقال دهد. همچنین مقادیر خیلی جزیی از خون شخص الوده که نیش و یا دندان و یا دهان حشره را آلوده می کند برای شخص دیگر در عمل آلوده کننده نیست زیرا: 1- در خون شخص آلوده هم در تمام ساعات ویروس فراوان نیست. 2- مقدار خونی که نیش و یا دندان و دهان حشره را آلوده می کند خیلی کم است. 3- حشره بعد از مکیدن خون یک شخص به استراحت می پردازد تا خون خورده شده را هضم نماید وبه سراغ شخص بعدی نمی رود.

نگاهی به آمار بیماری ایدز

20 سال از کشف بیماری ایدز می گذرد. این بیماری بددترین اپیدمی قرن بیستم است زیرا بیش از 22 میلیون نفر را تاکنون به کام مرگ کشیده است. میزان نابودی انسان ها توسط این بیماری یادآور اپیدمی آنفولانزا در قرن 19 و طاعون در قرن 14 می باشد. متاسفانه این اپیدمی هنوز رو به گسترش است و نه تنها نقطه پایانی برای آن متصور نیست بلکه هر روز منطقه جدیدی را آلوده می کند. آمار رسمی تاکنون 58 میلیون نفر آلوده توسط این بیماری را به ثبت رسانیده است ولی آمار واقعی به مراتب بیشتر است زیرا در بعضی کشورها به علل مختلف یا آماری گرفته نمی شود و یا مکتوم می ماند.

از این 58 میلیون آلوده، 22 میلیون پس از چندین سال دست و پنجه نرم کردن با بیماری سرانجام جان باخته اند و 36 میلیون نفر دیگر هنوز زنده و بدنشان در معرض تاخت و تاز ویروس است و چشم انتظار پایان تلخ بیماری خود می باشند. از این 36 میلیون نفر مبتلای به ظاهر زنده نصف آن را زن های کمتر از 25 سال و شش میلیون را بچه ها تشکیل می دهند، 13 میلیون بچه یتیم داریم که پدرو مادر خود را در اثر ایدز بطور زودرس از دست داده اند. از این 36 میلیون نفر، 25/5 میلیون در آفریقا (قسمت های جنوبی آفریقا) زندگی می کنند. در سال 2000، 5/5 میلیون نفر آلوده به ویروس HIV شده اند که نصف آن را زن های جوان و 600 هزار نفر بچه بوده اند. در سال 2002 سه میلیون نفر در اثر ایدز مرده اند که نیمی از آنها زن و 500 هزار نفر بچه بوده اند. در امریکا آهنگ شیوع این بیماری کند شده است یعنی سالانه 50 هزار نفر در اثر ایدز می میرند و 50 هزار نفر جدید رقم بالایی به نظر می رسد. ولی در مقایسه با رقم جهانی 5/5 میلیون نفر آلوده جدید و 3 میلیون مرگ متوجه می شویم میزان ایدز در امریکا متوقف مانده است در حالی که در بیشتر نقاط این رقم رو به افزایش است. خوشبختانه در بعضی ممالک به برکت ترس از بیماری و زندگی جنسی سالم تر تعداد مبتلایان رو به کاهش است.

به طور خلاصه روزانه 150 هزار نفر جدید به این بیماری گرفتار می شوند که عمدتا" خانم های جوان و پسران خردسال هستند و روزانه 1500 نوزاد و شیرخوار به این بیماری گرفتار می شود که عمدتا" در هنگام تولد آلوده شده اند. امید است تجویز داروهای ضد ویروس به خام های باردار در نزدیکی زایمان و دادن دارو به نوزاد پس از تولد این آمار را کاهش دهد. در ایران آمار رسمی افراد آلوده به HIV 11000 نفر و تعداد واقعی آن 10 برابر بیشتر یعنی بیش از صدهزار می باشد و مبتلا به AIDS حدود 500 نفر ثبت شده داریم.

نحوه سرایت در کشورهای مختلف

نحوه انتقال ویروس در کشورها یمختلف متفاوت است. در امریکا بیشترین راه سرایت راه تزریق در بین معتادان تزریقی و ارتباط جنسی مرد با مرد است. خوشبختانه در اکثر نقاط دنیا آمیزش مرد با مرد رو به کاهش است ولی متاسفانه اعتیاد به مواد مخدر تزریقی در تمام کشورها ره به افزایش است. کمااینکه علاوه بر امریکا و اروپا در کشورهای کمونیستی سابق مانند روسیه، اروپای شرقی و آسیای مرکزی و خاورمیانه به شدت شیوع پیدا کرده و یکی از راه های مهم ابتلا بیماری را تشکیل می دهد.

همچنین انتقال از راه آمیزش زن با مرد هم متاسفانه روز بروز ره به افزایش است به طوری که آمار ابتلا زن ها که در ابتدا خیلی کمتر از مردها بود امروز با مردها مساوی شده است و می دانیم گرفتار شدن زن خطر بیشتری دارد و آن گرفتاری بچه در رحم مادر یا هنگام تولد و یا هنگام شیر دادن است. به طوری که در ممالک بسیار آلوده تقریبا" نیمی از زن های باردار گرفتار HIV هستند. آمار بیماری بین جوانان اعم از دختر یا پسر بالاترین رقم است(سنین بین 40،20) از بین جوانان آنها که یک بیماری آمیزشی دیگر داشته باشند خطر انتقال بیماری در آنها بیشتر است خواه گرفتار شدن یا گرفتار کردن.

بعضی مشاغل مانند رانندگان وسایل نقلیه سنگین که مدت های طولانی در سفر هستند و پرسنل نظامی در موقع جنگ و زندانیان و فواحش و همچنین بیماران مبتلا به یک بیماری آمیزشی و معتادان بیشتر در معرض خطر هستند. پزشکان، پرستاران، آرایشگران و دندانپزشکان هم ریسک بالاتری از سایر مشاغل دارند.

خبرهای خوش در مورد بیماری ایدز

تاکنون آزمایش های مربوط به تشخیص آلودگی به بیماری ایدز این عیب بزرگ را داشت که پس از دو ماه دوره خاموشی مثبت می شد و در طی این دو ماه ممکن بود که بیماری از این شخص بی خبر به افراد دیگر انتقال یابد ولی خوشبختانه در تست جدید PCR 28 روز پس از ورود ویروس آزمایش مثبت می شود و در تست جدیدتری که به اسم تست HIV سریع نامیده می شود با پیدا کردن آنتی ژن P24 در خون یا بزاق 20 دقیقه پس از ورود ویروس به بدن مثبت می شود که پیشرفت فوق العاده مهمی است هم برای شخص مبتلا که زودتر به بیماری خود آگاه و در نتیجه تحت درمان قرار گرفته و با از بین بردن ویروس توسط داروهای مربوطه خطر سرایت به دیگران به حداقل برسد.

کشف واکسن برای بیماری ایدز. در تورتنو کانادا ساختن واکسن ایدز از ویروس کشته شده آن مراحل زیادی را طی کرده و بعلت بی خطر بودن آن در ژانویه 2012 FDA امریکا اجازه امتحان آن را در انسان صادر کرده است این واکسن از طریق افزایش ایمنی بدن نسبت به ویروس مانع ابتلای به بیماری ایدز می شود در صورتی که این واکسن بتواند کارایی خود را در عمل ثابت کند خبری بی نهایت مسرت بار برای دنیا و افتخاری بزرگ برای کشور کانادا و درآمدی سرشار برای آن مملکت بدنبال خواهد داشت.

تعداد بیماران HIV مثبت در ایران تا تاریخ 1/1/90 بنابر گزارش CBC 23000 نفر می باشد که از این تعداد 2900 نفر بیمار و دارای علائم بیماری ایدز می باشند و 20000 نفر بقیه با وجود آلوده بودن به ویروس اما هنوز علامتی ندارند. لذا می توانند بیماری را به دیگران منتقل نمایند. اما چون تمام افراد برای آزمایش خون مراجعه نمی کنند تا بیماری آنها کشف شود آمار واقعی مبتلایان را باید در عدد 3.5 تا 5 ضرب کرد که طبق این قاعده تعداد مبتلایان HIV در ایران تقریبا 100000 نفر و مبتلایان به فرم علامت دار یعنی ایدز 10000 می باشد.